reede, 14. aprill 2017

9 Teema: Võrkude rikkusː vabast tarkvarast vaba kultuurini


Selle nädala teema ülesandeks oli kirjutada  arvutus Eric S. Raymondi Hacker-HOWTO loetud kirjutuse alusel.
Alustaks sellest, et ma ei ole nõus kirjutise pealkirjaga, mille kohaselt on võimalik häkkeriks saada, kui mingit juhendit punkthaaval jälgida. Isiklikult kaldun arvama, et häkkeriks saamine toimub iseenesest - sobivate isikuomaduste ning huvide olemasolu korral juhib internet potentsiaalse häkkeri just nende kogukondade juurde, mis tema huvialadega kõige enam kattuvad. Häkkeriks olemist ei saa õpetada ega õppida. Mis aga etiketti ja käitumisnormidesse puutub, siis need on kogukondade poolt juba paika loksutatud ning uutele tulijatele saavad need praktikaga selgeks.
Raymondi poolt välja toodud punktidega jääb mul üle vaid nõustuda, eriti vaba tarkvara ja Linuxi/Unixi koha pealt (kuigi ka siin võib väita, et küll üks õige häkker ikka lõpuks Linuxini jõuab - olenemata igasugustest how-to'dest). 
Eriti mõtlikuks tegi mind järgmine lausekatkend: "nobody who can think should ever be forced into a situation that bores them." Olen öelduga täielikult nõus. Mõtlikuks muutusin seetõttu, et tuletasin meelde oma senist ülikooliaega ning pean tõdema, et igavat on selles olnud üksjagu palju - sellest on aga väga kahju.
Kokkuvõttes oli väga asjalik lugemine. Soovitaksin silmaringi laiendamiseks lugeda ka mitte IT-inimestele.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar