neljapäev, 20. aprill 2017

10 Teema: Arendus- ja ärimudelid

10 nädala teemaks oli analüüsida ajaveebiartiklis üht tarkvara arendus- ja üht ärimudelit mõne konkreetse projekti näitel.

LibreOffice on komplekt kontoritarkvara rakendusi, mis on kõik vabatarkvaralised. Projekt sai alguse ühe teise vaba tarkvara projekti, OpenOffice'i koodibaasi fork-imisest, mis tähendas seda, et LibreOffice'i arendajatel tuli lisaks uue funktsionaalsuse lisamisele silmitsi seista ka vana koodibaasi puhastamise ja optimiseerimisega. Peamisteks arendajateks on vabatahtlikud kogukonna liikmed üle terve maailma. Seoses sellega nad kasutavad Scrum arendusmudeli, mis annab võimalust lihtsam
organiseerida töö. Arendajate vahel toimuvad stand-up meetingud, kus nad saavad arutada keerulisemad probleemid ja tavaliselt nad kasutavad ühe ja sama töökeskkonda, töö lihtsustamise jaoks.
LibreOffice kasutab sarnaselt Ubuntule 6 kuu pikkust fikseeritud arendustsüklit. Erinevalt Ubuntust ei ole LibreOffice'iga ametlikult seotud ühtki ettevõtet, mis selle arendamisega aktiivselt tegeleks.


File:Atlassian-logo.svgKuna viimasel ajal väga aktuaalsed pilvelahendused. Siis otsustasin valida tarkvara kui teenus (SaaS) ärimudel ja Atlassian projekti näitel teha analüüs.
Atlassian on ettevõtte kes pakub oma poolt tarkava tooted tarkvara firmadele, tarkvaraarendajatele, projektijuhile ja haldamise tarkavarat. Ta on tuntud oma bug tracking tarkvaraga nimega Jira ja wiki kui meeskonna koostöö tarkvara tootega.
Tarkvara kui ka teenus on tänaselt väga tihti kasutatav teenus, kuna annab võimaus lõppkasutajale keskenduda toote kasutamise peal ja pole vaja muretseda tarkvara paigaldamisega ja edasi selle tarkvara seotud haldamisega. Nimelt pakub Atlassian kõik oma tarkvara kahes variandis. Esimene variant on tavaline tarkvara, mis saab paigaldada enda serveris (on-premise) ja teine variant kus tarkvara asub pilves (cloud solution).

https://www.collaboraoffice.com/community-en/interview-with-jennifer-liebel-and-tobias-madl-from-munich/
https://www.atlassian.com/
https://en.wikipedia.org/wiki/Atlassian

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar