reede, 10. märts 2017

4. Teema: Pekka Himaneni 2004. aasta raport Soome Parlamendile

Neljanda nädala ülesandeks oli lugeda läbi Pekka Himaneni 2004. aasta raporti Soome Parlamendile.

Soome parlamendi tuleviku arenduse komitee palus dr Pekka Himanen Helsingi Infotehnoloogia Instituudist koostama aruande, mis vaatleb globaalsetele väljakutsetele infoühiskonnas ning soovitab üks alternatiiv nende väljakutsetega: infoühiskonna mudel koos heaoluriigiga.
Peamised ideed aruandes esitatud rakendada universaalselt: üldist arengut infoühiskonnas on jõudnud faasi, mis nõuab uusi tegusid meid kõiki. Ühesõnaga, idee infoühiskonnas võib defineerida kui loov ühiskond, mis põhineb suhtlemist. Mis on kõige olulisem, et infoühiskonnas ei ole uus tehnoloogia, kuid uus viis asju.
Ülevaates on jõudnud järeldusele, et kõige kriitilisem aspekt arengut infoühiskonnas on arengu sügaval asetsevad struktuurid ühiskonnas. Infoühiskond päevakorras ei ole sama, mis teabevõrgustiku või Interneti programm. Tehnoloogia areng aitab ainult siis, kui see on kombineeritud muutused alusvara struktuure.
Aruandes käsitletakse globaalarengute taga vajadust muuta meie ühiskonnas, ja loetleb väärtusi, mis võiksid olla aluseks jätkas kombinatsioon heaoluriik ja infoühiskonda. Edukas reform nõuab väärtuste põhine juhtimine poliitikud.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar