kolmapäev, 1. märts 2017

3. Teema: Uus meedia - WIKI

Käesoleva nädala blogipostituse teema on uus meedia. Peale selle nädala materjale läbi lugemist, soovin kirjutada sellest kuidas mõjutanud wikid oma valdkonda.

Nagu me saime teada materjalist, siis wiki sai oma alguse 1995 aastal. Aga kõige tuntuim ja kasutatav wiki - Wikipedia alles 2001 aastal. Kui analüüsida wiki mõjutamise oma valdkonnas minu elu jooksul näidises. Siis sellest mul on väga selge pilt. Mäletan kuidas põhikollis, umbes kuni viienda klassi, referaadi ja kodutöö tegemiseks kasutasin kodus oleva teatmeteoseid. Tol ajal oli eraldi riiul kus oli erinevad paksud raamatud - teatmeteosed. Ja selleks, et leida mingi info oli vaja istuda päris pikk aega, otsida ja pärast välja kirjutada vajalik info lehele. Kuigi samal ajal arvutitunnis meil õpitakse kuidas kasutada arvutid info leidmiseks ja kuidas koostada referaate kasutades infot veebist kui ka wikist.
Aeg läks ja sellega tuli aru saamine, et kasutades wikit teatmeteose asemel saab tööd teha kiiremini ja paremini, kuna kodus ei pruugi olla kõiki teemaga seotud teatmeteosed.
Kui tänapäeval kellelegi küsida, millal ta viimasel ajal kasutas teatmeteosed või raamatud info kätte saamiseks. Siis kujutan ette mis vastus tuleb, kui üldse ta tuleb - kuna noore põlvkond võib olla üldse ei tea kuidas kasutada teatmeteosed info otsimiseks.
Selle teema kokkuvõtteks võin öelda, et uus meedia nagu wiki väga palju mõjutanud oma valdkonnast. Ja mina, kui ka võib olla teised inimesed ei kujuta endale elu ilma wikita - nii mugava veebi-teatmeteoseta. Tasub veel ka mainida, et väga palju kasutatakse wiki-süsteemid erinevates ettevõttes sisse info vahendamiseks, koolides ja ülikoolides - õppemiseks ja ne. Selle asemel, et koostada paaberi peal juhendit ja dokumentatsioon.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar